Pembelian

Pergi ke bar sisi kanan laman web dan klik pada troli “Beli”. Hanya tambah seberapa banyak item yang anda mahu ke dalam troli beli-belah anda semasa menyemak imbas kedai kami. Sebaik sahaja anda ingin meneruskan pesanan – lakukan dengan pergi ke troli dan klik “daftar keluar”. 

Ikut arahan dengan memberikan maklumat penghantaran dan pilih kaedah pembayaran untuk barangan.

Buat masa ini kami masih belum ada kedai fizikal untuk pembelian secara walk-in. Anda boleh membuat pembelian melalui online sahaja.

Selepas membuat pesanan, anda seharusnya menerima e-mel pengesahan pesanan dengan nombor pesanan. Jika anda belum menerimanya, sila semak folder spam atau sampah anda. Jika tiada, sila hubungi kami melalui e-mel ke hello@sekuntom.com untuk kami membantu anda dengan lebih lanjut.

Ya, anda boleh membuat perubahan pada butiran asal pesanan seperti menukar alamat penghantaran, nama atau nombor telefon.

Sila hubungi kami melalui hello@sekuntom.com untuk mengaturkan sebarang perubahan dan pembayaran yang diperlukan sebelum pesanan dihantar keluar.

Jika penghantaran anda telah diproses penghantaran, kami tidak boleh membuat sebarang perubahan pada pesanan anda.

Pembayaran

Setiap kali membuat pembayaran, anda boleh memilih pembayaran melalui bank transfer(FPX) atau Credit/Debit Card dengan menggunakan KineticPay hanya untuk bank di Malaysia sahaja.

Cara-caranya:

 1. Klik pada butang KineticPay dan dialihkan ke halaman selamat
 2. Tekan bayaran setelah pesanan disahkan
 3. Selesai

Ya, boleh. Sila klik pada Paypal Express Checkout jika anda berhasrat untuk membuat pembayaran melalui kad kredit atau debit. Sila isi maklumat kad anda dan ikut arahan yang diberikan untuk melengkapkan pembayaran anda.

Pembayaran Kad Kredit dan Debit adalah terpakai untuk kedua-dua bank tempatan dan antarabangsa.

Ya, boleh. Setiap kali selesai membuat pesanan akan dapat butiran dan jumlah  bayaran, anda boleh memilih bayaran melalui ATM/CDM. Selepas itu anda boleh pergi ke mesin ATM/CDM terdekat dengan memasukkan butiran dan jumlah bayaran.

Sila hantar tangkapan skrin atau foto bukti pembayaran anda ke sales@sekuntom.com dalam masa 24 jam. Jika tiada bukti pembayaran diterima dalam masa terdekat, pesanan akan terbatal secara automatik.

Untuk pelanggan antarabangsa, anda boleh membuat pembayaran menggunakan pilihan ini:

 1. Paypal

Penghantaran

Buat masa ini, kami tidak menawarkan pengambilan sendiri kerana tiada kedai fizikal.

Ya, kami menawarkan penghantaran hari yang sama di Lembah Klang dengan menggunakan Lalamove. Kos penghantaran tertakluk pada harga Lalamove. Pesanan mesti dibuat sebelum jam 2 petang untuk penghantaran hari sama hanya terpakai semasa hari perniagaan dan pesanan mesti dibuat sebelum jam 3 petang untuk layak untuk pilihan ini.

Untuk meneruskan, sila pilih penghantaran hari sama dan teruskan pembayaran. Sila tinggalkan nota atau hubungi kami untuk mengatur masa penghantaran.

Kami melakukan penghantaran untuk dalam dan luar negara Malaysia.

 

Masa penghantaran berbeza mengikut pada lokasi, kaedah penghantaran dan faktor-faktor lain. Sila jangkakan beberapa kelewatan semasa musim perayaan atau disebabkan beberapa facktor lain.

Pesanan dalam Malaysia mengambil masa 3-5 hari bekerja 

Pesanan luar Malaysia mengambil masa 5-20 hari bekerja

Kos penghantaran Semenanjung Malaysia bermula pada RM6 untuk berat bungkusan di bawah 1 kg

Kos penghantaran Malaysia Timur bermula pada RM13 untuk berat bungkusan di bawah 1 kg

Bayaran penghantaran Singapura bermula pada RM30 untuk berat bungkusan di bawah 1 kg

Pesanan yang dihantar ke luar Malaysia mungkin tertakluk kepada cukai import, duti kastam dan kos yang dikenakan oleh negara destinasi. Caj tambahan untuk pelepasan kastam mesti dipenuhi oleh penerima. Dasar kastam berbeza-beza dari negara ke negara; anda harus menghubungi pejabat kastam tempatan anda untuk maklumat lanjut.

Selepas pesanan anda dihantar, anda akan menerima e-mel pemberitahuan dengan tracking number. Anda boleh menjejaki bungkusan anda menggunakan pautan yang disediakan. Sila berikan masa 24 jam untuk status penghantaran dipaparkan dengan betul di halaman kurier.

Pertukaran

 • Jika anda telah membeli warna, saiz atau reka bentuk yang salah, anda boleh mengembalikan dan menukar pesanan dalam masa 14 hari dari menerima item (tertakluk kepada ketersediaan stok).
 • Pertukaran boleh dilakukan sekiranya item anda mestilah tidak digunakan dan dalam keadaan yang sama seperti anda menerimanya. Ia juga mesti berada dalam pembungkusan asal dan label dalaman mestilah dalam keadaan baik.
 • Anda perlu mengemukakan permintaan pemulangan di email hello@sekuntom.com.
 • Setelah pesanan asal anda diterima dan diperiksa, kami akan menghantar e-mel kepada anda untuk memberitahu anda bahawa kami telah menerimanya.
 • Seterusnya, anda perlu membuat pesanan baharu berdasarkan permintaan pertukaran anda.
 • Caj pos untuk pemulangan & pertukaran atas sebab-sebab ini akan ditanggung oleh pelanggan.
 • Pemulangan dan pertukaran atas sebab ini hanya boleh dilakukan sekali untuk satu pesanan.
 • Jika anda telah menerima produk yang rosak (seperti: rosak, koyak atau bernoda yang diabaikan oleh kami) atau jika anda telah menerima item yang salah, anda boleh memulangkan dan menukar pesanan dalam masa 14 hari dari menerima item.
 • Untuk layak untuk pertukaran, item anda mestilah tidak digunakan dan dalam keadaan yang sama seperti anda menerimanya. Ia juga mesti berada dalam pembungkusan asal dan label dalaman mestilah utuh.
 • Sila sediakan gambar barang yang rosak/salah. Anda perlu mengemukakan permintaan pemulangan di pusat pemulangan kami di sini.
 • Setelah pesanan asal anda diterima dan diperiksa, kami akan menghantar e-mel kepada anda untuk memberitahu anda bahawa kami telah menerimanya.
 • Sila berikan kami resit bayaran pos dalam balasan e-mel.
 • Kami akan meneruskan untuk memulangkan bayaran pos pertukaran anda dalam kredit kedai.
 • Apabila item telah diposkan, anda akan menerima pemberitahuan e-mel dengan nombor tracking.
 • Caj penghantaran untuk pemulangan & pertukaran atas sebab-sebab ini akan ditanggung oleh kami.

Jika anda menerima produk yang rosak, anda boleh meneruskan dengan pemulangan seperti berikut:

 

 • Bayaran balik hanya dibenarkan kerana kesalahan pembuatan oleh kami seperti kesan terabai, zip koyak dan rosak dsb.
 • Kami tidak akan bertanggungjawab untuk sebarang kerosakan yang bukan disebabkan oleh kami cth: zip koyak setelah dipakai/ kain mengecut setelah dibasuh.
 • Anda perlu mengemukakan permintaan bayaran balik di hello@sekuntom.com
 • Setelah item pemulangan anda diterima dan diperiksa, kami akan menghantar e-mel kepada anda untuk memberitahu anda bahawa kami telah menerima item anda yang dipulangkan. Kami juga akan memberitahu anda tentang kelulusan atau penolakan permintaan bayaran balik anda.
 • Jika pemulangan anda diluluskan, maka permintaan bayaran balik anda akan diproses kepada kaedah pembayaran asal anda dalam masa 10 hari perniagaan.
 • Sila ambil perhatian bahawa bayaran balik anda tidak termasuk kos penghantaran.

Hanya barangan harga biasa layak ditukar dan dikembalikan, malangnya barang jualan tidak boleh ditukar dan dikembalikan.

Anda boleh membatalkan pesanan anda dalam masa dua (2) jam selepas pembelian, atau sebelum pesanan diproses untuk penghantaran, yang mana lebih awal.

 

Sila e-mel  di hello@sekuntom.com untuk meneruskan pembatalan dan akan disemak kriteria yang mengikut peraturan sahaja dapat diteruskan pembatalan.

 

Bayaran balik akan dibuat seperti berikut:

 

Pembayaran Manual melalui Mesin Deposit Tunai/Pemindahan Dalam Talian: Bayaran balik penuh

Pembayaran melalui KineticPay (dalam Malaysia): 3% caj

Pembayaran melalui Paypal: caj 5%.

Pembayaran luar negara yang dibuat menggunakan Kad Kredit/iPay88: 3% + caj RM10